Menu

10 greșeli frecvente în designul de interior

10 greșeli frecvente în designul de interior

by ioooi, 21 April 2017

Să-ți aranjezi casa poate fi o experiență extrem de plăcută: planificarea de dinainte, ce fel de look vrei să obții, ce mobile și obiecte alegi, cum le aranjezi și cum le potrivești între ele, la ce mici proiecte DIY te încumeți, raita prin magazine… Există însă câteva capcane pe care ar fi bine să le eviți, dacă vrei ca rezultatul final să fie fabulos.

10 capcane în designul de interior și cum să le eviți

  1. Combinații perimate

Roșu cu negru, verde cu portocaliu, maro închis cu crem. Sau mai există și varianta nefericită de canapea bej, covor bej, mobilă bej, lustră bej, pereți bej, tablouri bej. Încearcă asorteuri mai subtile, în tonuri versatile, care se potrivesc în orice context: gri pal cu gri antracit, lemn natur cu alb, gri cald cu roz cenușă, terracota cu verde închis, ocru cu indigo sau eternul negru cu alb.

  1. Lipsă de personalitate

Aruncă niște perne pe o canapea, agață o oglindă, pune poze pe pereți, aranjează cărți pe rafturi, adaugă o vază mare într-un colț, niște ghivece cu flori. Cu alte cuvinte, nu ignora detaliile care aduc la viață un spațiu intim. Pe de altă parte, nici prea mult nu e bine, așa că nu umple fiecare loc liber cu câte ceva. Și tu și camera aveți nevoie de spațiu de manevră.

  1. Lumini puse greșit

Un singur bec care atârnă trist dintr-un mijloc de tavan, spații funcționale (de exemplu locul de luat masa) lăsate în întuneric, lumină ambientală pe hol. Pentru sfaturi despre cum să alegi luminile potrivite, vezi articolul de aici.

  1. Asortate, dar nu tocmai

Adică atunci când alegi piese de mobilier de nuanțe foarte apropiate, dar totuși diferite. Fie găsești exact aceeași nuanță, fie cauți culori diferite care se pun în evidență unele pe altele și creează un tot unitar.

  1. Lipsa de echilibriu

Toată mobila masivă e pe dreapta, toate piesele ușoare sunt pe stânga. Un perete e plin ochi, altul e gol și trist. Împarte mobila egal pe suprafața camerei.

  1. Proporții greșite

Mobilă prea mare într-o cameră mică. Piese grele care domină spații restrânse. O canapea imensă lângă o măsuță minsculă. Secretul este să judeci mobila după dimensiunile spațiului. Și să eviți ca toate piesele dintr-o încăpere să fie aproximativ la aceeași înălțime (joacă-te cu volumele).

  1. Achiziții impulsive

Un obiect de design sau o piesă de mobilier îți fură ochii și o cumperi fără să te gândești prea mult. Ajungi acasă și constați cu stupoare că nu se potrivește nicăieri… E bine să gândești mereu în ansamblu și cu atenție la context. Nu poți judeca o piesă individual, doar prin ea însăși.

  1. Tablouri sau decorațiune de perete aliniate greșit

Lucrurile pe care le pui pe pereți trebuie aliniate la cea mai apropiată piesă de mobilier. Și fii atent la proporții. Dacă vrei să nu dai greș, poți testa mai întâi cu șabloane din hârtie, pe care le așezi de test pe perete, ca să vezi cum se potrivesc.

  1. Să nu ai plan clar

Cele mai mari șanse de rateu apar atunci când pleci la cumpărături fără o idee clară relativ la rezultatul final. Nu te poți aștepta ca inspirația să te lovească când intri în magazin. La magazin mergi cu lecția pregătită și lista de cumpături clar stabilită.

  1. Să nu ceri sfatul specialistului

Nu toată lumea are ochi pentru design de interior, așa cum nu toată lumea poate să picteze. Dacă bugetul îți permite, să lucrezi cu un designer priceput, care îți înțelege stilul și dorințele, poate însemna diferența dintre OK și absolut fabulos.

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*