Menu

Șapte principii de bază în designul de interior

Șapte principii de bază în designul de interior

by ioooi, 13 July 2017

De cele mai multe ori, regulile sunt făcute ca să fie încălcate. Dar înainte să le ignori, e bine să le cunoști. Există câteva principii de bază în designul de interior care sunt de mare ajutor atunci când ai în plan o amenajare și nu prea știi de unde s-o apuci și cum să începi. Nu sunt reguli complicate, ci mai degrabă soluții intuitive, pe care mulți le aplică deja fără să-și dea seama. Însă dacă le conștientizezi atunci când e nevoie, te vor ghida în organizarea corectă și armonioasă a spațiului.

Iată cele șapte principii de bază în designul de interior

1. Echilibru

Cum aranjezi mobila și decorațiunile în funcție de volumul vizual pe care îl ocupă astfel încât să obții un rezultat echilibrat. Poți să obții echilibru printr-un aranjament simetric: împarți camera în două pe o axă centrală și distribui obiectele egal pe fiecare parte. Poți merge pe varianta asimetrică, ceva mai complicată: distribui un număr impar de obiecte de o parte și de alta a unui obiect focal și te asiguri că o parte nu este mai aglomerată decât cealaltă. Sau poți încerca varianta radială, unde un obiect focal (un candelabru sau o măsuță) este aranjat în mijlocul camerei și restul obiectelor sunt plasate ca raze ce pornesc de la acest obiect.

2. Ritm

Cum aranjezi mobila și decorațiunile astfel încât să să existe o conexiune fluidă între ele, fără spații blocate sau linii întrerupte. Și aici există trei variante de obținere a ritmului. Prima este repetiția: identifici anumite obiecte, o textură sau o soluție decorativă pe care apoi o folosești repetitiv. A doua este alternarea: întrerupi o ordine prestabilită cu anumite obiecte cheie intercalate. A treia și cea mai simplă este progresia: aranjezi obiectele de la mic la mare sau de la mare sau mic, ori pe un gradient de culoare.

3. Elementul cheie

Înainte de toate, hotarăști obiectul principal dintr-o încăpere: cel care va atrage atenția și va deveni punctul focal. Alegi restul mobilei și al decorațiunilor astfel încât să graviteze în jurul și să conducă privirea spre acest element cheie.

4. Contrast

Contrastul se poate manifesta în trei direcții: culori, texturi și forme. De exemplu, dacă ai un pat cu tăblie dreptunghiulară din lemn natur, pe peretele de deasupra poți plasa o oglindă rotundă cu rama din metal negru (culori contrastante: natur – negru; texturi: lemn – metal; forme: dreptunghi – cerc). Contrastul este important în design pentru că ghidează privirea și oferă o diversitate vizuală fără de care un spațiu ar deveni plictisitor și tern.

5. Mărimi și proporții

E important ca o încăpere să aibă mobilier de volume și înălțimi diferite. Dacă toate obiectele din încăpere sunt la același nivel, aceasta va deveni statică și lipsită de naturalețe. De exemplu, lângă o canapea generoasă, poți plasa un raft înalt, lângă care poate sta un coș scund și voluminos. Mai mult, mobila și decorațiunile trebuie judecate în funcție de cât de înalte sunt camerele, astfel încât spațiul să fie ocupat în mod optim.

6. Atenție pentru detalii

Finisajele fiecărei piese de mobilier sau decorațiuni, de la cusături, la îmbinări, la balamale sau mânere fac o diferență foarte mare în efectul final – motiv pentru care trebuie să le acordăm o atenție sporită. Fără aceste detalii, amenajarea nu va fi niciodată completă.

7. Viziune unitară

Și anume capacitatea de a lua toate celelalte elemente de mai sus și de a le integra într-un plan coerent, unitar și armonios.

Dacă vi s-a părut interesant acest articol, vă mai recomandăm unul, despre cele mai frecvente greșeli în designul de interior și cum să le evitați.

1 Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*